miércoles, 4 de junio de 2008

PINYA DE ROSA, UN EXEMPLE MÉS.

El passat 19 de maig, vaig tenir el plaer de participar en un debat de parlamentaris organitzat per l’associació Pinya de Rosa per tractar de buscar una solució, entre tots els grups polítics representats en el Parlament de Catalunya, sobre l’adquisició per part de la Generalitat del paratge natural de Pinya de Rosa i que aquesta passi a ser de titularitat pública.
-
Si ens remuntem 5 anys enrere, el Parlament de Catalunya va aprovar per la llei 25/2003 la declaració de Pinya de Rosa com a Paratge Natural d’Interés Nacional. Però fins ara, res més es va saber, ni tan sols, en els pressupostos del 2004, la Generalitat va incloure cap partida per a Pinya de Rosa tot i la necessitat d’adquirir-la per a utilitat pública tal i com indica la citada llei.
Ara, el govern de la Generalitat, mostra d’una mala gestió i d’una manca de coherència en les seves propostes, es troba en que un particular a posat 24 milions d’euros sobre la taula per comprar tots els terrenys de Pinya de Rosa, uns terrenys, que haurien d’haver estat adquirits per part de la Generalitat fa ja 5 anys.
-
Des de Ciutadans, vàrem presentar una Proposta de Resolució a la mesa del Parlament de Catalunya en entrada 24 d’Abril de 2008 on instava al Govern de la Generalitat a:
-
1. Adquirir el Paratge Natural d’Interès Nacional de Pinya de Rosa abans del 18 de Maig.

2. Desenvolupar un Consell Rector de l’espai d’acord amb el previst en la llei 12/1985, del Pla d’Espais d’Interès Natural

3. Aprovar i publicar el Pla Rector de l’ús, gestió i protecció del paratge Natural de Pinya de Rosa en compliment del que preveu en la disposició addicional tercera de la llei 5/2003.

4. Assegurar que, de produir-se un canvi de titularitat, siguin protegits els elements naturals que motivaren la declaració de la finca Pinya de Rosa com a Paratge Natural d’Interès Nacional, així com les funcions i serveis ambientals especificades en els documents científics i tècnics en el quals es basa la llei.
-
Abans de la presentació d’aquesta Proposta de Resolució i tal i com va quedar demostrat en el debat mencionat anteriorment, el tripartit no tenia ni té cap intenció d’adquirir Pinya de Rosa ni tan sols, va fer ús del seu dret a tempteig. Un exemple més de la mala gestió realitzada per part del tripartit. Des del PSC, representat pel Sr. Donaire, es va comprometre en que Pinya de Rosa seria preservat, em costa de creure, si tenim present que fa uns anys, en la seva proposta per Pinya de Rosa deien que “les administracions públiques són les que han de fer front a la compra de la finca” i que “seria una burla social escandalosa que les administracions públiques no fessin front a la compra”. 5 anys després, efectivament, s’han burlat de tots els ciutadans i ciutadanes de Blanes. El Sr. Pere Vigo, per la seva part, va deixar clar que no recolzaria la proposta de resolució presentada per Ciutadans, és a dir, que no recolzaria l’adquisició per part de la Generalitat del paratge natural ni l’aprovació del Pla Rector. Des de IC-V, es va dir que era per un problema de l’alt preu de la finca, motiu també recolzat pel PSC. Costa de creure, que com pot ser que quan es parla d’adquirir patrimoni públic, de preservar un paratge natural únic al nostre litoral, ni tan sols es plantegi la possibilitat d’obrir una via de negociació amb els propietaris. Com pot ser que es gastin 25 milions d’euros en “embaixades”, més de 17 milions d’euros en els mitjans de comunicació escrits, 125000 euros en Sobirania i Progrès on entre els promotors trobem la diputada d’ERC Maria Mercè Roca, 6000 euros a la Fundació Josep Irla presidida pel diputat Joan Ridao, 100000 euros a l’Associació Conèixer Catalunya on figura com a dirigent el militant del PSC Jaume Sobrequés, 60000 euros a Opinió Catalana de Miques Sellarès (exsecretari de comunicació del primer Tripartit), més de 10 milions d’euros en els últims 5 anys a l’editor valencià Eliseu Climent, on fins i tot, ha rebut de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge (la que hauria d’haver preservat Pinya de Rosa) 180000 euros o els 2,6 milions d’euros a l’Associació Amics de la Bressola per a la construcció d’una escola al sud de França, mentre els nostres fills estudien en barracons. Tot un tramat de subvencions milionàries donades a dit a associacions i entitats properes al govern i, mentrestant, no són capaços d’adquirir un paratge natural únic pel seu “alt” preu. Sembla, que no han après encara que aquest paratge natural és únic al nostre litoral, que és un simbolisme dels blanencs i que ha de ser patrimoni de tots el ciutadans i ciutadanes de Blanes, de Catalunya i d’Espanya.
-
Des de Ciutadans, com sempre, continuarem insistint en la preservació de tot l’entorn natural i paisatgístic de Catalunya, de tots aquells indrets d’alt valor ecològic i, continuarem dient que Pinya de Rosa és i ha de ser preservat, protegit i adquirit per la Generalitat per tal d’assegurar la seva preservació com un paratge natural viu i verge i la rehabilitació del Jardí Botànic per convertir-ho en un museu vivent únic al món.
-
Fran Hervías Chirosa
Secretari d’Acció Política de Ciutadans a Girona.

1 comentario:

Anónimo dijo...

me alegro de que la comprara un particular despues de lo bien que se ha portado el ayuntamiento y el pueblo de Blanes